SKOLYOZ DR RADYOGRAFİSİ ve TÜM ALT EKSTREMİTE DR ORTORÖNTGENOGRAMI

SKOLYOZ NEDİR

Kelime anlamı eğrilik olan skolyoz omurganın sağa veya sola doğru kıvrılmasına verilen isimdir. Bebeklerden yetişkin yaş gruplarına kadar toplumun pek çok kesimini etkileyen skolyoz genellikle 10-15 yaş arasındaki çocuklarda gelişir. Bu yaş grubunda en sık görülen omurga deformitesi skolyozdur.

Birbirine eşit olmayan omuzlar ve kalçalar, omurganın sağ veya sol yana doğru eğilmesi, omurgada gözle görülebilen kavis, dik durmada zorluk, nefes darlığı, yürümede yaşanan problemler, kıyafetlerin vücuda tam oturmaması, sırt, bel ve omuz ağrısı skolyoz belirtileri arasındadır.

Skolyoz omurga deformiteleri içerisinde en sık karşılaşılan, ilerleyen evrelerde ve yaşlarda sıkıntı yaratan duruş bozukluklarına sebep olabilen üç boyutlu omurga deformitesidir. Bu deformite omurganın yapısal bozukluğu sebebiyle ortaya çıkabileceği gibi omurga dışı sebeplerden de kaynaklanabilir.

SKOLYOZ RADYOGRAFİSİ NASIL ÇEKİLİR 

Skolyoz radyografisi yeni nesil özel bir inceleme türüdür ve omurganın sırt ve bel kısmındaki eğriliklerin saptanabilmesi amacıyla uygulanmaktadır. Skolyoz radyografisi ile tüm omurga görüntülenmekte, omurgadaki her iki yana doğru eğrilik, anormal şekilde kamburluk veya içe doğru eğrilik ( Çöküklük )  saptanabilmektedir.

Sırt veya bel kısmında meydana gelen eğriliğin net olarak saptanabilmesi için kullanılan bu yöntem ile bel kemiği üzerinde bulunan tüm detaylar net bir şekilde gösterilebilmekte ve hastalığın boyutları daha net bir şekilde teşhis edilebilmektedir. Skolyoz radyografisi çekimi sırasında bu işlem için yapılmış, 105 cm uzunluğunda, 35 cm genişliğinde ve içinde üç ayrı plate ( Plaka )  içeren özel kasetler kullanılır. Çekim sonrasında bu kaset içindeki plateler skolyoz için özel olarak yapılmış yazılım kullanılarak kusursuz bir  biçimde birleştirilir ve bütünleştirilerek oluşturulan görüntü üzerinde bilgisayar programlarının yardımı ile gerekli olan açı ölçümleri yapılır. Skolyoz radyografisi basit bir röntgen çekimi değildir, beraberinde bir çok ekipman gerektirir.

Ortopedik bilgisayar programı kullanılarak; Cobb angle, Femorotibial angle, Sharp angle ( Acetabular angle ), CE ( Central-Edge angle ), AHI ( Acetabuler Head Index ), Descending Ratio of Humeral Head, Yokokura method ( Inner Vertical Arch ), Hallux Valgus angle, Bohler angle, Talocalcanean angle ölçümleri yapılabilmektedir

Skolyoz radyografisi çekimi sırasında hastadan beklenen sadece  hareketsiz durmasıdır. Genellikle tek bir yönden inceleme net bir sonuç vermeyeceği düşünülerek, iki yönden çekim yapılır ( Ön-arka ve yan grafiler).  Bazı durumlarda    sağa   ve    sola eğme        ( Bending )     radyografileri incelemeye dahil edilir. Takip radyografileri genellikle tek yönlü ( Ön-arka ) grafi ile olur. Radyografi çekimi sırasında hasta yere çıplak ayak basmalı, olabildiğince dik durmalı, gövdesini döndürmemeli, diz ve ayaklarını bitişik tutmalıdır. Skolyoz radyografisi çoğunlukla ayakta çekilmektedir çünkü yer çekimi sayesinde omurgadaki eğriliklerin gerçek durumu daha net olarak ortaya çıkmaktadır. Hasta herhangi bir sebepten dolayı ayakta duramıyorsa desteksiz oturur durumda çekim yapılmalıdır.

TÜM ALT EKSTREMİTE ORTORÖNTGENOGRAMI

Skolyoz radyografisi kullanılarak her iki bacak ve uyluğun uzunluk ölçümleri de yapılabilmektedir.  Tüm alt ekstremitenin boy grafisi veya ortoröntgenogram incelemesi, genelde ayakta ve ön-arka pozisyonda çekilen özel bir grafidir. Bacak ve uyluk  kısalıkları ile eğriliklerinin belirlenmesinde kullanılmaktadır. Bu inceleme sayesine her iki bacak ve uyluğun tek bir filmde birbiri ile kıyaslayarak görüntülenmesi mümkün olmaktadır.  

Adres

Konrad Tıbbi Görüntüleme
Ömerağa Mah.Cemil Karakadılar Cad. No.8/A İzmit/KOCAELİ 41200

Çalışma Saatleri

Pazartesi-Cuma : 09:30 - 17:30
Cumartesi : 09:30-14:30
Pazar : Kapalı

Sosyal Media